Verhuizing noodzakelijk door lokale en landelijke ontwikkelingen

Het Midzomerfeest gaat in 2016 verhuizen. Locatie: “Assendorp” wordt verlaten, om vervolgens een nieuwe locatie te betrekken bij Manege Bartels. Deze locatie biedt voor het evenement veel nieuwe kansen en er kan daarbij beter ingespeeld worden op nieuwe ontwikkelingen. Het Midzomerfeest wordt dit jaar georganiseerd op 16 tot en met 19 juni 2016.

Dankzij diverse ontwikkelingen staat het huidige model van Stichting Midzomerfeest Mariënheem onder druk. De stichting staat voor de keuze om of op kleinere schaal verder te gaan of groter te worden en een ander publiek aan te spreken. Het bestuur van de stichting heeft onlangs voor het laatste alternatief gekozen.

Nieuwe ontwikkelingen

Net als veel andere verenigingen en evenementen in Salland heeft het Midzomerfeest te maken met een aantal ontwikkelingen. Het evenement wil graag meegaan met de tijd en daarvoor zijn enkele veranderingen noodzakelijk, de verhuizing is er één van.

Waar loopt het Midzomerfeest tegenaan?

De jeugd heeft een ander bestedingspatroon en andere interesses. Daarbij is er ook steeds meer concurrentie van (kleine) evenementen en het geld kan maar één keer uitgegeven worden. Evenementen moeten zich blijven ontwikkelen, zodat ze in staat zijn om te kunnen concurreren.

Het krijgen van voldoende vrijwilligers is een probleem dat speelt bij veel verenigingen in de regio. Op mensen met specialistische kennis wordt ook vaker beroep gedaan. Gezien de stijgende verwachtingen van evenementen, wordt er van de beschikbare groep vrijwilligers verwacht dat zij elk jaar beter presteren.

Midzomerfeest Mariënheem heeft daarbij ook altijd een programma gehad voor een breed publiek, met daarbij veel ruimte voor verschillende interesses. Hoewel ze hier vaak succesvol in zijn geweest, heeft deze strategie ook beperkingen. Daarom is er voor de editie van 2016 gekozen voor een heldere focus en een nieuwe koers. Oude onderdelen die ooit succesvol waren, zullen weer onderdeel uitmaken van het programma. Op zaterdagavond zal het Midzomerfeest meer dan ooit tevoren een muziekprogramma aanbieden, dat zich richt op de jeugd van 18 tot en met 25 jaar.

Daar komt bij dat het Midzomerfeest er naar streeft om financiële middelen terug te leveren aan de vele verenigingen en stichtingen die het dorp rijk is. Om aan deze wens te kunnen voldoen, moet het evenement winst maken en dat werd de afgelopen jaren steeds vaker bemoeilijkt. De verhuizing zal de stichting helpen om de financiële stroom efficiënter te beheren.

Tipje van de sluier

In 2016 zullen een aantal oude onderdelen en artiesten weer terugkeren, denk hierbij aan: Ronny Ruysdael, Het Oktoberfest en Höllenboer. Daarnaast wordt het evenement dit jaar vier dagen georganiseerd in plaats van drie dagen.